makanan kelantan
Resepi Nasi Dagang Kelate
- 1kg beras nasi dagang *dibasuh dan direndam semalaman*
- santan kemancar(santan cair) 1 mangkuk
- santan pekat 1 mangkuk
- bawang merah 5 - 6 ulas
- halia 1 inci
- sedikit halba
- garam
- gula
Caranya:
- Beras yang direndam dibasuh bersih kemudian ditoskan.
- Sementara itu mayang halus bawang serta halia.
- Kukus nasi dagang selama 15 minit.
- Angkat
dan alihkan dalam besen besar kemudian di arung dengan santan kemancar.
Arung biar sebati santan dengan nasi yang separuh masak itu.
- Kukus lagi selama 20 minit.
- Angkat dan akhirnya arung dengan santan pekat yang dah dicampur garam dan gula + bawang merah + halia + halba.
- Biarkan selama beberapa ketika baru boleh dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan