SAMBAL LENGKUAS (macam serunding)
Bahan:2 cawan lengkuas
10 batang serai (kisar)
30 tangkai cili kering (kisar)
600gram bawang besar (dimayang)
300 gram ikan bilis (ditumbuk kasar)
1 biji kelapa dijadikan kerisik (dikisar)
5cm belacan (dikisar)
5cm halia (dikisar)
sedikit air asam jawa
3 senduk minyak masak
CARA:
Lengkuas dikisar dan direbus hingga didih, tapis dan buang airnya. Ketepikan.
Panaskan minyak tumis sebahagian bawang hingga naik bau.
Campur kesemua bahan kisar, ikan bilis dan bancuh dengan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan selama 1 jam tetapi hendaklah selalu dikacau agar sambal rata dan tidak hangit.
Ikan Pari Masak Asam Tumis
Ikan PariCabai hidup
Bawang merah/ bawang besar
Halia
Air asam jawa
Daun kesum/cenohom
Serai (diketuk)
Bunga Kantan
Terung/Bendi
Cara-caranya:
Mesin cabai, bawang & halia…Tumiskan bahan-bahan tersebut dengan serai. Masukkan air, air asam jawa dan ikan. Setelah mendidih masukkan daun kesum, bunga kantan & terung atau bendi. Masukkan garam dan gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan