makanan
Resepi Pulut Mangga ala Thai
Bahan-bahan:
2 biji mangga manis - buang kulit & potong ikut suka
250 gram beras pulut - rendam selama 4jam atau lebih
100ml santan
1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - dicarik
Cara penyediaan:
Toskan pulut yang telah direndam dan kukus selama 15minit.
Masukkan garam dalam santan dan kacau hingga larut.
Gaul pulut yang telah dikukus bersama santan sehingga rata.
Masukkan daun pandan dan kukus semula pulut sehingga masak , anggaran selama 20 minit.
Kuah santan:
Bahan-bahan:
150ml santan
150ml air
4 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
2 heai daun pandan - ikat simpul
4 sudu kecil tepung jagung - larutkan dengan sedikit air
Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan kecuali tepung jagung di dalam periuk. Masak atas
api sederhana hingga gula larut. Masukkan tepung jagung dan masakhingga
pekat.
Resepi Croquette Kentang dan Sardin
Bahan-bahan:
1 sudu makan minyak zaitun
1 biji bawang besar - cincang
200g sardin dalam tin
3 biji kentang - rebus, kupas kulit & lenyek
Garam dan serbuk lada sulah/lada hitam secukup rasa
1.5 sudu makan sweet relish (sejenis acar - boleh didapati di pasaraya)
2 biji limau nipis - ambil jusnya sahaja
1 biji telur
2 cawan serbuk roti
1 cawan minyak masak
Cara penyediaan:
Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Masukkan bawang dan tumis hingga layu.
Masukkan sardin dan kentang lenyek. Hancurkan sardin dan tambahkan garam serta serbuk lada secukup rasa. Tutup api.
Masukkan sweet relish dan jus limau. Gaul hinga mesra. Biarkan sejuk sedikit anggaran selama 5 minit.
Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti oval dengan menggunakan tangan. Buat hingga habis.
Letakkan serbuk roti ke dalam pinggan leper.
Pukul
telur dan celup setiap croquette satu per satu. Golekkan croquette yang
telah dicelup pada serbuk roti sehingga tersalut dengan sempurna. Susun
dalam pinggan leper atau dulang dan sejukkan ke dalam peti ais selama
30 minit.
Panaskan minyak masak. Goreng croquette sehingga warna keemasan dan rangup.
Sedia untuk dihidangkan bersama mayonis atau sos thoudsand island.
Hidang pulut yang telah dimasak bersama potongan mangga dan santan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan