Jumaat, 20 September 2013

Tosei

Bahan:
3 cawan tepung beras
1 cawan kacang uluntu (beli yang telah dikupas kulit)
1 cawan nasi sejuk
1 sudu halba
1 sudu kecil  garam
Cara:
Kacang uluntu dan halba direndam sekurang-kurangnya 6 jam (nor rendam petang…lepas balik kerja, malam sebelum tidur kisar pula). Kisar kacang uluntu, halba dan nasi dengan air. Peram semalaman. Pagi tu cedok sikit dulu dan masukkan garam dan tambah air jika perlu. Agak2 kecairan menyamai adunan kuih dadar. . Panaskan kuali leper hingga betul2 panas. Sapukan kuali leper dengan sedikit minyak (Nor sapu dengan bawang besar yang dibelah dua) . Tuangkan sesenduk adunan. Buat pusingan bulat dengan senduk. Seminit dua dah masak…. Makan dengan kuah sardin atau kari… kalau nak resepi cabai nyok ada dalam blog mamak aji… Nor tak bubuh lagi sebab Nor tak cuba lagi…
P/S: Kalau ada lebih,  simpan adunan dalam peti sejuk, jangan masukkan garam, kalau nak masak baru masukkan garam.

Udang Mentega (Butter Prawn)

Bahan:
Udang sederhana besar (buang kepala dan ekor)
Mentega
Minyak Masak
3 biji kuning telur (dipukul dengan sedikit garam)
Susu cair
Garam kunyit
Gula
Daun kari
Cili api (dipotong kecil)
Bawang besar atau bawang merah (dimayang)
Cara:
a. Masukkan mentega & minyak dalam kuali. Masukkan telur perlahan2 sambil tangan sebelah lagi mengacau telur tersebut dengan cara pusingan berulang yang pantas. Angkat dan sejat. Ketepikan.
b. Goreng udang yang telah digaramkunyitkan hingga kuning. Angkat dan ketepikan.
c. Masukkan mentega & minyak dalam kuali. Masukkan bawang. Masak hingga layu. Masukkan daun kari. Goreng hingga garing. Masukkan cili api dan goeng hingga garing. Tuangkan sedikit susu sejat dalam kuali dan kacau. Masukkan udang goreng tadi dan kacau. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
d. Taburkan telur (egg floss) dalam udang dan gaulkan. Taburkan gula. sedia untuk dimakan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan